Enkel betaling med Vipps og Klarna
Søk
Butikken 9 – 18 Verksted Logg inn Retur Betaling Levering Hente i butikk Ønskeliste

Hvordan velge fjellskipakke

Hvordan velge fjellskipakke

Finn din fjellskipakke hos Axel Bruun Sport

En fjellskipakke inkluderer ski, sko og binding. Her tar vi deg gjennom de vanligste spørsmålene ved valg av fjellskipakke.

Hvor lang skal fjellski være?

Hvilken lengde på fjellskiene du skal velge vil vareiere fra modell til modell, fordi det henger sammen med skienes bruksområde og egenskaper. Som en enkel regel si at jo bredere ski, desto kortere skilengde. Smale fjellski, som eksempelvis Åsnes Cecilie, kan med fordel være din kroppshøyde +15 til 20 cm. For hybridski som Falketind, Rabb og Nosi anbefaler vi kroppshøyde + maks 10 cm, men du kan fint velge skilengde lik som kroppshøyde. 

Tips! En lengre ski bærer bedre på snøen, mens en kortere variant er mer leken og lettere å kontrollere. Tenk over hva som passer deg og spør oss gjerne om råd!

Bredde på fjellski

Skal skiene passe i skispor? Eller skal du kjøre i løssnø? Fjellskienes bredde og mengde innsving er to viktige faktorer i valg av fjellski. Om du skal bruke fjellskiene i skisport er det viktig at skiene ikke er over 66-67 mm på bredeste punkt. Gode eksempler på ski som passer i skispor er Gamme, Liv og Mountain Race, alle fra Åsnes. Dette er ski som passer flatt og delvis kupert terreng. Beveger du deg ut av skispor og over i løssnø anbefaler vi en bredere ski som flyter bedre på snøen, og til denne type bruk selger vi mye Nansen/Cecilie, Sverdrup og Ingstad/Eventyrjenta, også disse er fra Åsnes. Er du mer leken anbefaler vi å sjekke ut nyhetene Falketind, Rabb eller Nosi fra Åsnes.

Tips! Vi har skrevet en egen artikkel om hybridski som vi anbefaler deg å lese. Her forteller vi om skiene som på kort tid har blitt poppis og som er en krysning mellom fjellski og toppturski.

Smørefri ski vs smøresone og kortfell

For mange er smørefri fjellski, med såkalt crown mønster, et godt alternativ. Dette passer deg som ønsker det enkelt og uten noe særlig vedlikehold. Vi viser deg gjerne fordelene med smøresone og kortfell dersom du spør om smørefri, fordi vi mener det fortsatt er lavterskel og at du både får bedre glid og feste. Det finnes flere typer feller i forskjellig bredde og materiale. Syntetiske feller gir desidert best feste, mens med Mohair får du best glid. Spør oss gjerne om råd!

Tips! Om du vil se utvalget vårt av smørefri ski, bruker du enkelt søkefeltet vårt og skriver inn smørefri. Voilà!

Valg av binding til fjellski

I utgangspunktet kan du velge mellom flere ulike bindinger, BC, 75 mm og Xplore, men igjen er det viktig å velge ut fra bruksområde. BC-binding er nok den mest allsidige av disse, og funker godt til de aller fleste turer. Dette har vært den mest brukte hos oss i flere år. BC finnes både som manuell og auto, som helt enkelt går ut på om du manuelt eller automatisk fester og løsner skoen til/fra bindingen. Mange har fått øynene opp for Xplore, og denne passer til alt foruten i skisporet, hvor den vil bremse. Xplore er spesielt gunstig når du vil ha en ski for mer lek og moro og for de brattere turene. Xplore kommer med innebygd hælløfter og med det utskiftbare flex-systemet. Les mer om Xplore i artikkelen om hybridski.

Ønsker du 75mm er du sannsynligvis den erfarne typen som ønsker ei driftsikker, men samtidig kjøresterk binding. Vi har både med og uten vaier. 75mm er tyngre å gå med til vanlig. Det er verdt å nevne at vi ikke selger sko til 75mm lengre.

Fjellskisko som passer binding og foten din

Vårt aller beste råd: kjøp sko basert på passform og komfort. Ei sko kan ha mange smarte egenskaper, men er den ukomfortabel vil du neppe få mange gode opplevelser. I valg av størrelse anbefaler vi heller litt romslig enn akkurat passe. Basert på erfaring og kunnskap vet vi at føttene hovner opp under fysisk aktivitet, og da vil trolig skoene som passet perfekt i butikken kunne bli trange. Ha gjerne plass til 1-2 ullsokker og mulighet til å bytte ut innleggssålen til en ullsåle. Og til deg som alltid får gnagsår: test gnagsårsokken! En lifesaver for veldig mange av oss! (Funker dessuten også i vanlig fjellsko). Fjellskisko er unisex, som vil si at de følger herrestørrelser. For dame betyr dette at du ofte kan gå ned 1 størrelse.