Enkel betaling med Vipps og Klarna
Søk
Butikken 9 – 18 Verksted Logg inn Retur Betaling Levering Hente i butikk Ønskeliste

Exped liggeunderlag bytter navn, og vi oppklarer R-verdi

Exped liggeunderlag bytter navn, og vi oppklarer R-verdi

Nytt fra 2022 er at navnene har R-verdi

Tidligere har Exped gitt liggeunderlagene sine (også kalt matter) navn ut fra isolasjonsmateriale, eksempelvis SynMat. Nå er det født 3 nye mattefamilier; DURA, ULTRA og VERSA. I tillegg benyttes R-verdi for å skille hvert enkelt familiemedlem for mattene. Innvikla? Heng på litt til!

La oss oppklare R-verdi

R-verdi er en standard testmetode, som kort sagt forteller noe om liggeunderlag sin isolasjonsevne. Teknisk sett er R-verdi et mål på termisk motstand: Jo høyere R-verdien er, desto mer termisk motstandsdyktig er materialet eller strukturen. Med andre ord: Jo høyere R-verdi, desto høyere isolasjonsevne. Dette gir følgende tabell:

 

R-VERDI

ºC

BRUKSOMRÅDE

1R

10ºC

Varmt klima

2R-3R

0-5ºC

Vår, sommer, høst (eller: norsk sommer)

5R-6R

-20ºC

Høst, vinter og vår/vinter-turer

7R-8R

fra -20 ºC

Vinter og turer i kaldt klima

 

Tips: Høy R-verdi trenger ikke nødvendigvis være riktig for deg. Les videre om forskjellene på liggeunderlagene og lær deg forskjellen på R-verdiene. Da er du godt rustet til å ta et godt valg ved kjøp av Exped liggeunderlag

Mattefamilier basert på bruksområde og brukergrupper

I tillegg til navneendringen er liggeunderlagene fra Exped nå gruppert etter bruksområde og brukergrupper. Dette gjør det enklere for både deg og meg å navigere oss rundt i jungelen av turutstyr. Finn mattefamilien du kjenner deg igjen i, og velg R-verdi som passer temperatursone(r) du skal sove ute i.

Du leste innledningsvis at Exped har lagd 3 mattefamilier. For deg som kunne de gamle modellnavnene velger vi å liste opp en omtrentlig sammenligning:

  • DURA erstatter DOWNMAT og SYNMAT.
  • ULTRA erstatter UL
  • VERSA erstatter Lite og Basic.

Men noe er fortsatt likt som før

Som før står all informasjon står på matte og pose. Mattene har en stor exped-logo, samt mattenavn og med størrelse. Det står i tillegg også om det er SYNMAT eller DOWNMAT teknologi. Og kvaliteten? Forbedret. Samme gode Exped.

Og sist men ikke minst: det er nå et større fokus på miljøpåvirkning. Exped benytter 100% resirkulerte materialer og har en klimanøytral produksjon, som eneste matteprodusent i verden.

Kjøpe liggeunderlag fra Exped?

Med kunnskap om både liggeunderlagene og R-verdi vil du nå være i stand til å riktig kjøpe Exped liggeunderlag. Om ikke kan vi raskt kontaktes på epost eller telefon for råd og veiledning, eller du kan lese mer om mattefamiliene Dura, Ultra og Versa.

 

Klar for tur? Sjekk ut hele friluftskategorien vår og bli inspirert!

PS! Glad i å være på tur og å dele bilder på Instagram? Bruk gjerne hashtaggen #axelbruunsport eller tag oss i bildene dine (@axel_bruun_sport). 

 

Foto: Jeanett Alfheim