Enkel betaling med Vipps og Klarna
Søk
Butikken 9 – 18 Verksted Logg inn Retur Betaling Levering Hente i butikk Ønskeliste

Hvor ofte bør man bytte ut løpesko?

Hvor ofte bør man bytte ut løpesko?

Gode løpesko er essensielt for gode løpsopplevelser, og det er viktig å bytte ut løpeskoene regelmessig. Ikke bare mangler utslitte sko støtte og demping, men de kan også forårsake smerte og ubehag. Ikke minst kan utslitte sko påvirke løpsprestasjonene! Men hvor lenge kan man egentlig bruke et par løpesko før det er på tide å bytte de ut? Svaret avhenger av flere faktorer.

Hvilke faktorer påvirker levetiden på løpesko?

En løpesko sies gjerne å ha en levetid på omtrent 75-100 mil. Derfor vil naturligvis skoenes levetid avhenge av hvor mye og hvor ofte du løper. En tommelfingerregel er derfor å bytte ut skoene etter omtrent 75-100 mil med løping, som vil tilsvare omtrent 6 måneder til ett år med regelmessig trening, avhengig av hvor ofte og hvor langt du løper. Det er imidlertid også andre faktorer som kan ha en påvirkning. Vekt på løperen er en faktor som spiller inn, hvorav tyngre løpere gjerne opplever at skoene slites raskere ut. Dette kommer av at skoene må absorbere mer støt når man treffer bakken. Underlaget man løper på vil også være av betydning. Hvis du løper på hardt underlag som asfalt, vil skoene dine slites ut raskere enn hvis du løper på mykere underlag, som skogssti. 

Kort oppsummert:

Flere faktorer påvirker levetiden på løpesko, som

  • hvor mye og ofte du løper
  • vekt på løperen
  • underlaget du løper på

Så hvordan vet du når det er på tide å bytte ut løpeskoene?

Når du merker at skoene begynner å miste støtte og demping, er det klart at det er på tide med nye løpesko. Et annet tydelig tegn på at skoene bør byttes ut, kan være plutselige oppståtte småskader eller smerter, som oppstår til tross for at du ikke har gjort noen store endringer på treningsfronten. Dersom du opplever slike småskader, kan det være fornuftig å bytte ut løpeskoene, da dette kan komme av at skoene ikke lenger gir deg den dempingen og støtten de hadde i utgangspunktet. Lytt til kroppen!

Tips! Dersom du har en pulsklokke er det flere muligheter for å tracke hvilke sko man løper med. Dette hjelper deg å holde oversikt over hvor mange mil skoene har tilbakelagt!

Ettersom det er mange faktorer som påvirker levetiden på løpesko, er det heldigvis også mye man kan gjøre for å sikre at de holder så lenge som mulig. 

Våre beste tips for å forbedre levetiden på løpeskoene dine

Tips 1: Bytt mellom flere par - skoene dine trenger også restitusjon!

Å bytte mellom flere par løpesko kan hjelpe deg med å forlenge levetiden på skoene. Dette skyldes at skoene dine får tid til å "hvile" og gjenopprette seg mellom hver løpetur. 

Tips 2: Velg riktig sko til riktig underlag

Det er viktig å velge riktig type løpesko til det underlaget du løper på.  Dersom du stort sett løper i terrenget, vil en terrengløpesko ha en bedre holdbarhet enn en ren asfalt-sko. Er du i tvil, står vi klare i butikken til å hjelpe deg! Dersom du ønsker å kjøpe i nettbutikken, er det ofte beskrevet i produktbeskrivelsen hvilket underlag skoene er egnet for. Vi er også gjerne behjelpelige med å gi deg råd og tips på mail, hvor du kan kontakte oss her. 

Tips! Vi har kategorisert de ulike Hoka-modellene utifra bruk og underlag, sjekk ut oversikten vår her! 

Tips 3: Vask skoene riktig

Å vaske skoene riktig kan også bidra til å forlenge levetiden på skoene, og ved feil vedlikehold av skoene kan du risikere at skoene slites raskere enn nødvendig. Dersom man vasker skoene i vaskemaskin, kan dette i stor grad påvirke levetiden på skoene dine. Er du usikker på hvordan man bør vaske løpesko? Sjekk ut vår guide til hvordan du enkelt kan vaske dine løpesko her.

Kort oppsummert:

Ting du kan gjøre for å forlenge levetiden på skoene dine, kan være

  • å bytte mellom flere par - skoene dine trenger også restitusjon!
  • velge riktig sko til riktig underlag
  • vaske skoene riktig

På tide med nye løpesko? Sjekk ut alle våre løpesko til dame og herre. Du kan også gjerne besøke oss i butikken - så hjelper vi deg å finne rett løpesko til dine føtter og dine behov!