Enkel betaling med Vipps og Klarna
Søk
Butikken 9 – 18 Verksted Logg inn Retur Betaling Levering Hente i butikk Ønskeliste

Hvilken el-sykkel skal du velge?

Hvilken el-sykkel skal du velge?

Hvilken el-sykkel skal du velge?

Skal du kjøpe el-sykkel? Vi tar deg gjennom de viktigste punktene du bør ha tenkt på.

  • bruksområde

  • sykkelramme

  • motor

  • rekkevidde

Bruksområde

Hvilken el-sykkel du bør kjøpe avhenger i stor grad av hvor du har tenkt å sykle og om du primært skal bruke el-sykkelen som fremkomstmiddel eller til turer i marka. Du finner også egne kategorier for el-sykkel til dameel-sykkel til herre og el-sykkel til terreng.

  • En hybrid el-sykkel er godt utstyrt med en behagelig sittestilling. Den passer deg som skal bruke sykkelen til pendling, tur og trening på asfalt og grus. 

  • En terreng el-sykkel er solid med en sporty sittestilling og kan brukes til tur og trening på flere typer underlag.

Sykkelramme

Sittestilling på el-sykkelen er viktig, og ekstra viktig dersom du skal bruke sykkelen daglig. 

Størrelsen på sykkelen har mye å si for hvor godt du kommer til å trives med den. Det er ikke behagelig å sykle på en for stor elsykkel. Tenk på det dersom dere er flere som skal bruke den samme elsykkelen. Det er bedre at sykkelen er litt for liten for den ene enn for stor for den andre. 

  • Lavt innsteg/Mono gir en oppreist sittestilling og er praktisk dersom du har begrenset med bevegelighet. Fortrinnsvis valgt av damer til bysykling.

  • En hybridramme/Mix passer deg som ønsker en mellomting mellom høyt og lavt innsteg, og kan være lurt dersom dere er to som skal bruke samme sykkel, men har ulik høyde.

  • Høyt innsteg/High gir en mer fremoverlent sittestilling og en sykkel som føles sportslig. Den kan imidlertid være mindre behagelig å stige av og på. Flest menn velger dette rammen.

Motor

Motoren er selve hjertet i sykkelen. Kjøper du en el-sykkel med et godt og sterkt hjerte (les: motor), har du sykkelen i mange år. Alle motorer på el-syklene hos oss er krankmontert, som anses å være den desidert beste plasseringa av motoren.

Motor i kranken, såkalt krankmotor, gir også god vektfordeling og dermed best balanse i sykkelen. Sensorer i kranken gir øyeblikkelig respons når du har behov for ekstra kraft og motoren drar nytte av sykkelens gir. Du kan få større kraft i pedalene når du girer ned i en bratt motbakke, selv om motorens ytelse er den samme. 

La oss se nærmere på de ulike motorene:

  • Yamaha PW-TE og Bosch Performance Line: Til hverdagssyklisten som sykler til jobb og enkelte turer. Passer best til kupert terreng, men ikke de store toppene og lange motbakkene. Motorene yter 60-65Nm og finnes på Haibike Trekking 4 og Trekking 5.

  • Yamaha PW-ST: Til deg som krever "det lille ekstra". En suveren motor for pendleren og tursyklisten. Drar deg glatt opp lange bakker, også med sykkelvogn (hvis behov). Motoren yter 70Nm og finnes på Haibike Trekking 6, Trekking 7 og Trekking 8, samt HardNine 6 og HardNine 7.

  • Bosch Performance CX: Toppmodell! Bosch sin sterkeste MTB-motor. Tar deg opp de bratteste bakkene og gjennom de mest krevende stier i sko og mark. Motoren yter 85Nm og finnes på Haibike Trekking 9, Scott Strike eRide 910, Strike eRide 940, Genius eRide 920 og Strike Genius eRide 930.

Maksimal hastighet skal være 25 km/t. Over denne hastigheten skal motoren koble ut på en godkjent elsykkel. Kraften til motoren kan variere med type motor og batteri. Måleenheten er i Newton (Nm) og varierer på våre el-sykler fra 60-85 Nm. Jo høyere tall, desto mer kraft. Men oppgitt kraft er ikke alt. Et kraftigere batteri og en kontrollenhet som tillater stor strømgjennomgang kan øke effekten over korte tidsrom, som for eksempel i en veldig bratt bakke. Motorer med lavere Nm-verdi kan oppleves som sterkere gitt måten kraften moduleres på. Noen gir mye kraft fra start – andre mer gradvis. Førstnevnte kan oppleves morsommere og sistnevnte tryggere. 

Rekkevidde

Effekten til batteriet måles i Wattimer (Wh) og avgjør rekkevidden. Antall Wattimer forteller deg hvor mye strøm du har til rådighet over tid og antyder hvor lang teoretisk rekkevidde du får. Høyere tall betyr at du kan sykle lenger. Strømspenningen vises som Volt (V). Vi har el-sykler med batteri opp til 625 Wh.

På sykkelen har du jo pedaler og mulighet til å tråkke hjem uansett, så du trenger heldigvis ikke bekymre deg for rekkevidden slik som med en elbil. Rekkevidden er likevel viktig når du skal planlegge turen. Det er kjedelig å gå tom for strøm når du nettopp har hentet barna i barnehagen og tilhengeren er tungt lastet.

Faktorer som egeninnsats, vekt, terreng, vind, temperatur og batteriets alder påvirker rekkevidden. Angitte tall i display vil alltid være en indikasjon basert på normaliserte forhold og temperaturer.

Når du har kjøpt el-sykkel, anbefaler vi at du bruker tid på å sette deg inn i hvordan batteriet skal lades og hvordan du vedlikeholder el-sykkelen din.

Andre detaljer:

  • Displayet på styret er enten LCD eller LED og gir deg nyttig informasjon som det er gøy å følge med på. Her kan for eksempel se hastighet og snitthastighet, turens distanse og totaldistansen siden du tok sykkelen i bruk, gjenværende rekkekvidde, motoreffekt og batteristatus.

  • Mange elsykler har en funksjon som kalles ”Walk assist”, eller en slags håndgass. Den hjelper deg i gang når du skal starte eller når du går av en tungt lastet sykkel for å trille opp en bratt bakke.

Hvordan velge riktig el-sykkel?

Nå som du har lært litt mer om el-sykler gjenstår valget på hvilke el-sykkel du skal kjøpe. Du kan egentlig koke det helt ned til bruksområde og rammetype:

  • Skal du sykle mest flatt eller mange lange bakker?

  • Sykler du med barnehenger eller annen last?

  • Hvilken rammetype foretrekker du?

Se hele utvalget av elsykler

Foto: Haibike