Enkel betaling med Vipps og Klarna
Søk
Butikken 9 – 18 Verksted Logg inn Retur Betaling Levering Hente i butikk Ønskeliste

Hvordan velge riktig fjellsko

Hvordan velge riktig fjellsko

Hvordan velge riktig fjellsko

Alle husker vi vel en fottur hvor vi la avgårde med “feil” sko som endte med vonde føtter og gnagsår. Og turgleden? Den ble igjen et sted på de første hundre meterne mens skoene enda kjentes bra ut. Derfor er det viktig å velge riktig fjellsko! Riktig fjellsko er sko som sitter godt på akkurat dine føtter, og som passer dine turmål. Enhver fantastisk fottur starter med riktige sko; tursko, fjellsko eller fjellstøvler. Fjellsko og fjellstøvler er forresten begrep som brukes om hverandre. Fjellstøvler har ofte høyere skaft og forbindes gjerne med jaktstøvler.

Apropo gnagsår: artikkelen avslutter med et hot tips til deg som alltid får gnagsår uansett sko: tursko, fjellsko, skisko.

Tilbake til fjellsko

Når du skal kjøpe nye fjellsko er det flere faktorer som spiller inn for at du skal ta det riktige valget. Kunnskap og erfaring er to av disse, men frykt ikke: hos oss får du begge deler. Vi har også samlet våre beste råd i denne artikkelen, slik at du kan starte kjøpsreisen til nye fjellsko akkurat her og nå.

Aller først: hva er forskjellen på tursko og fjellsko?

Tursko har ofte lav ankel og er primært laget for lette turer i terreng som ikke er særlig krevende. Mange bruker også tursko til de daglige turene i nærmiljøet, som når du lufter hunden eller kidsa. Tursko oppleves som allsidige fordi de er lette og har ofte en mykere såle og passform enn fjellsko. En del terrengløpesko brukes også ofte som tursko, fordi de har mykere såle (mer demping) og lavere vekt.

Ser du etter godt dempet tursko? Se alle våre terrengsko fra HOKA

Fordelen med fjellsko merkes aller best på de lengre turene i mer krevende terreng, og gjerne med sekk på ryggen.

Med en fjellsko får du

  • en stivere såle som avlaster foten
  • et høyt skaft som gir god støtte rundt anklene

Velger du i tillegg en fjellsko i skinn fremfor stoff motstår også skoene vann i større grad, som betyr at det tar lengre tid før vannet eventuelt trekker gjennom skoene og du blir våt. (Yes! Det er faktisk mulig å bli våt til tross for GORE-TEX).

Med andre ord: tursko hører hjemme i marka for de lettere turene, fjellsko er best når turen går til fjells i mer krevende terreng.

Definer ditt bruksområde

Team Axel Bruun Sport består av en god gjeng selgere med et brennende engasjement for gode turopplevelser, og vi er derfor alltid ute etter å definere bruksområdet ditt.

Jo større forståelse vi har for ditt behov, desto større mulighet har vi til å hjelpe deg med å finne riktig vare, uansett om det er kjøp av sko, klær eller utstyr. Dette gjør vi fordi vi vet at det er avgjørende for din brukeropplevelse.

Mange forteller oss at de gjerne ønsker “en sko jeg kan bruke til alt”. Kjenner du deg igjen? Du har kanskje hørt Ole Brumm si “ja takk begge deler” eller uttrykket “å få både i pose og sekk”? Det gjelder (dessverre) svært sjelden i det virkelige liv. Men det er mulig å velge sko som går på kompromiss med det ene eller det andre, så lenge du er klar over pros and cons for valget du tar. Og det skal vi hjelpe deg med.

  • Tips! Aller best hjelp vil du få i butikken, men vi er også tilgjengelig på telefon 73532093 mandag til lørdag mellom klokka 9 og 18. I tillegg skal også produktbeskrivelser på nett gjøre deg i stand til å ta det rette valget.

Kort oppsummert trenger du å

  • definere i hvilket terreng skal du bruke skoene
  • prøve skoene med de sokkene du faktisk bruker på tur (i butikk eller hjemme, vi har full returrett for varer som kun er testet hjemme og inne. Les mer om retur).

Forskjeller på sko til dame, herre og unisex

Fordi føtter er forskjellig, finnes sko som oftest både som dame- og herremodell. I hovedsak ligger forskjellen i passformen: damesko er smalere i hælen og bredere i forfoten/tåboksen. Generelt sett er damesko ofte smalere enn herresko. Det er også verdt å merke seg at en størrelse EU40 dame og EU40 herre ikke er lik; det skiller gjerne 0,5-1 cm mellom disse.

På enkelte fjellsko, i dette tilfellet Crispi, kommer flere av skoene som unisex. Vit da at størrelser følger herremodell. For deg som dame er det en tommelfingerregel å gå ned 1-2 størrelser, eventuelt ta turen innom butikken for å prøve.

  • Tips! Dersom du planlegger å bruke tykkere sokker eller legge i en ullsåle er det lurt å legge til 0,5-1 cm. Dette tilsvarer en halv eller hel størrelse større enn du vanligvis ville brukt.


Klar for å kjøpe fjellsko?

Klikk deg gjerne videre for å se hele utvalget av tursko og fjellsko til dame, eller tursko og fjellsko til herre. Bruk gjerne tabellen over for å se hvilke modeller som defineres som tursko og hvilke som er fjellsko, og velg deretter hvilken sko du vil lese mer om og klikk på denne.

Bonus: får du lett gnagsår uansett valg av sko eller støvler?

Da har vi et godt råd: prøv gnagsårsokken! Dette er en halvsokk som benyttes innerst mot foten, under tursokken din. Gnagsårsokken passer de alle fleste føtter. Den er også fin å bruke når man skal gå inn nye sko. Har man lett for å få gnagsår så ta den på for å forebygge, har man fått gnagsår så ta den på, og den lèger umiddelbart slik at man kan fortsette turen.

 

Klar for tur? Sjekk ut hele friluftskategorien vår og bli inspirert!

PS! Glad i å være på tur og å dele bilder på Instagram? Bruk gjerne hashtaggen #axelbruunsport eller tag oss i bildene dine (@axel_bruun_sport). 

Foto: Jeanett Alfheim