Vask og vedlikehold av klær

Vask og vedlikehold av klær 

Forleng levetiden på klærne dine! Her finner du våre beste tips til vask og vedlikehold av klær. Dersom du følger disse enkle tipsene vil du oppleve vesentlig lengre levetid på produktet enn om du unnlater å gjøre det. Resultatet avhenger selvfølgelig av bruken.

En god start er å se på vaskeanvisningen på produktet og se om det er laget i bomull, syntetisk eller ull. En kombinasjon er veldig vanlig.

Tips! Sjekk plaggets materiale allerede når du kjøper produktet, og kjøp vask eller impregnering for å ha det klart til bruk.

Bomull, polyester eller ull?

Bomull er laget for å tåle mye vask, syntetisk må vaskes raskt etter bruk for å unngå vedvarende lukt, mens ull gjerne trenger en lett vask (og noen ganger er det nok å bare lufte). Plagg med kun litt ull i bør også vaskes på ullprogram for å ivareta ullens egenskaper og for å unngå krymp.

Kort oppsummert sier vi at:

  • Bomull tåler mye vask

  • Syntetisk må vaskes hyppigere, og gjerne med Nikwax Basefresh

  • Ull tåler ofte mer bruk før vask. Ved vask bruk gjerne Nikwax Wool Wash

Tips: Er du plaget med vond lukt i treningsklær, selv etter vask? Sjekk ut Nikwax Basefresh, som fjerner bakterier og lukt i tekstilfibrene!

Vask av GORE-TEX klær

Hva med skalljakken og skallbuksen da? Tidligere ble det anbefalt å vaske yttertøy sjeldent. Nå sier vi «vask ved behov».

Med behov tenker vi

  • når du har svettet i klærne

  • at hele plagget er så skittent at flekkvask med en klut er utelukket

  • hvis jakken absorberer vann eller ikke lenger oppleves vanntett

Svette tærer veldig på laminering av sømmene inne i klærne, mye mer enn du tror. Vasker du for sjeldent risikerer du at liming av sømmer på innsiden av klærne løsner. Typisk skjer dette først i nakkeområdet og under ermene på skalljakker, mens det på bukser er i skrittet. Tidligere trodde vi at færrest mulig vask var bra for impregneringen, men nå vet vi at det gir motsatt effekt.

Andre uheldige følger av lite vask er at du kan oppleve at pusteegenskapene til en skalljakke blir dårligere. Så før du gir opp jakken: prøv med en vask!

Tips! Før vask: sjekk alle lommer for innhold, lukk alle glidelåser, slipp opp strikk i eksempelvis hette og åpne alle borrelåser. 

Vi oppsummerer med en 1-2-3 for vask av klær: 

1

Se på vaskeanvisningen - hva anbefaler produsenten?

2

Bruk vaskemiddel tilpasset plaggets materialer. Se vårt utvalg av vaskemiddel.

3

Heng opp til tørk. For GORE-TEX: impregner gjerne plagget regelmessig for å ivareta vanntetthet og pusteegenskaper. Kan ofte tørkes i tørketrommel på lav varme. 

 

Hva med dunjakka?

Mange kvier seg for å vaske dunjakka. Lite annet utløser en større panikk enn når du tar ut den dyreste dunjakka di fra vaskemaskina, flat som ei pannekake og uten noe tegn til dunspenst. Så putter du jakken i tørketrommel sammen med tennisballer og etter timer med tørking kommer den mest fluffy jakken ut, klar for kalde dager. Og du puster lettet ut. 

La oss ta en 1-2-3 på dunvask og -tørk:

1

Se på vaskeanvisningen

2

Bruk vaskemiddel for dun. Har du først brukt mye penger på jakken anbefaler vi deg å ikke hoppe over dette punktet!

3

Tørkes på lav varme i tørketrommel sammen med flere tennisballer.

Å tørke dunjakka i tørketrommelen er en langsom prosess, men dog ikke veldig slitsom. Bruk nok tennisballer og lav varme. Vi anbefaler at du stopper trommelen regelmessig og rister på jakken for å forsikre deg om at tørkeprosessen går riktig for seg. Beregn rundt fem timer, men dette vil variere fra jakke til jakke og ikke minst dunkvaliteten. Du vil garantert ikke angre!

Impregnering av klær

Velg mellom Wash-In for impregnering i vaskemaskin eller Spray-On. Vi anbefaler Spray-On på nyere plagg, men Wash-In egner seg godt for litt eldre og mer brukte plagg.

Impregnering av bomull

Mange av produktene fra Fjällräven er laget i slitesterk G-1000, som er vindtett og ekstremt slitesterkt. G-1000 er tettvevd og en blanding av 65% polyester og 35% bomull. Ved å påføre Fjällrävens egne, miljøvennlige Grønnlandsvoks kan du gjøre plaggene nesten 100% vanntette. Perfekt for deg som ikke liker den mer tekniske skallbekledningen og som ikke er opptatt av vannsøyle!

Voksing av G-1000, to enkle trinn:

1

Ta en kloss med Grønnlandsvoks og stryk voks jevnt utenom plagget der du vil forbedre impregneringen.

2

Legg på godt med voks. Bruk en hårføner eller et strykejern og varm opp plagget til voksen smelter og trekker inn i stoffet.

Tips: Legg heller flere tynne lag framfor ett tykt! Da oppnår du enda mer vanntetthet.

Akutt behov for å vokse når du er på tur? Da kan du bruke flammen på en primus som oppvarming! Hold plagget omtrent 20-30 cm over en jevn flamme, ikke begynn for nærme. Strekk ut stoffet over flammen og før det fram og tilbake til voksen har smeltet.

Trenger du bare å reaktivere voksen?

Å kun reaktivere voksen kan være hensiktsmessig på plagg du vet har hengt ei stund i skapet, men som ble vokset ikke lenge før det ble hengt bort. Stryk plagget eller bruk hårføner på lav varme. Dersom det er nok voks i plagget vil du kjenne forskjell med en gang.

Tips: Greenland Wax vil vaskes ut etter to til tre ganger. Vurder derfor om plagget trengs å vaskes, eller bare luftes, for å unngå mye ekstraarbeid med voksingen.

Og helt til slutt: På plagg med kombinasjon av flere materialer enn G-1000 (eksempelvis Keb Jacket og Keb Trouser) må du være forsiktig og unngå å få voks på andre materialer enn G-1000.