Smoooth betaling med Klarna
Søk
Butikken 9 – 18 Logg inn Retur Betaling Levering Hente i butikk Ønskeliste
Bloggarkiv
RSS

Blogg

Vask og vedlikehold av klær og sko

Få mer ut av pengene ved å forlenge levetiden på klærne og skoene dine!

Her finner du våre beste tips til vask og vedlikehold av klær og sko. Dersom du følger disse enkle tipsene vil du oppleve vesentlig lengre levetid på produktet enn om du unnlater å gjøre det. Resultatet avhenger selvfølgelig av bruken.

 

Vask av sko

Mange spør oss om skoene kan vaskes i maskinen. Svaret er nei.

Det er riktig at dagens vaskemaskiner vasker skånsomt og kan ha egne program for sko, men langt fra alle sko er laget for å tåle det. Og tørkeprosessen etterpå kan være like skadelig som selve vaskingen. Ja, det er lettvint, men det kan koste deg favorittskoene dine. For dersom skoene vaskes i maskinen vil du miste retten til å fremme en reklamasjon dersom liming eller sømmer løsner, eller om sålen endrer fasong. Om du lurer så har vi sett alle disse tilfellene. Det kan gå bra, men spør deg i såfall «er det verdt det?».

 

Så, hvordan vaske skoene da? Her er vår 1-2-3:

  1. Skyll av skoene i dusjen, oppvaskkum, vasken eller i ei bøtte. Eller ute. Bruk en klut eller børste ved behov.

  2. Ved behov for vaskemiddel anbefaler vi Nikwax Footwear Cleaning Gel eller Springyard Sneaker White Care. Dette er et must til hvite sko og er vårt ess i ermet! Gni på, vent litt og skyll av.

  3. La skoene lufttørke, putt eventuelt avispapir i skoene for raskere tørking. Er skoene veldig våte må du passe på at tørkeprosessen ikke går så sakte at vannet rekker å surne i skoene. Ved behov kan skotørker brukes, men da under oppsyn. Hurtigtørking kan skade skoene. Om du er heldig med været kan skoene tørkes utendørs ⛅️

Så hva venter du på? Vi lover deg at skoene kommer til å elske den nyvaska følelsen like mye som du gjør 😉

 

Vask av klær

Siden klær er laget av mye forskjellig materiale, er det viktig å se på hva klærne er laget av. En god start er å se på vaskeanvisningen på produktet og se om det er av bomull, syntetisk/polyester eller ull. En kombinasjon er veldig vanlig.

 

Bomull er laget for å tåle mye vask, syntetisk må vaskes raskt etter bruk for å unngå vedvarende lukt, mens ull gjerne trenger en lett vask (og noen ganger er det nok å bare lufte). Plagg med kun litt ull i bør vaskes på ullprogram for å ivareta ullens egenskaper og for å unngå krymp.

 

Er du en av de som tenker at eget vaskemiddel til treningsklær er oppskrytt og kun et salgstriks? Vel, da kan vi fortelle deg at det faktisk har noe for seg. Dette vaskemiddelet er nemlig laget for å fjerne bakterier og lukt i tekstilfibrene selv på lave temperaturer. "Vanlig" vaskepulver legger ofte igjen såperester i tekstilen, og det er ofte dette som gir den litt ekle lukta som ikke vil gå bort...

 

Vask av vanntette klær (Gore-Tex)

Hva med skalljakken og -buksen da? Tidligere ble det anbefalt å vaske yttertøy sjeldent. Nå sier vi «vask ved behov». Med behov tenker vi når du har svettet i jakken eller buksen, eller at hele plagget er så skittent at flekkvask med en klut er utelukket. Svette tærer nemlig veldig på laminering av sømmene inni klærne, og du risikerer at disse løsner dersom du ikke vasker innimellom. Typisk skjer dette først i nakke og under ermene på skalljakker. Med andre ord: har du svettet i jakken - skyll eller vask den!

 

Vi oppsummerer med en 1-2-3 her også:

  1. Se på vaskeanvisningen - hva anbefaler produsenten?

  2. Bruk vaskemiddel tilpasset hva plagget er laget av. Her finner du vårt utvalg

  3. Heng opp til tørk og impregner gjerne plagget regelmessig for å opprettholde best mulig vanntetthet. Plagg med Gore-Tex kan tørkes i tørketrommel på lav varme.

 

Du trodde kanskje vi hadde glemt av dunjakka?

Denne kvier mange seg for å vaske. For lite annet utløser en større panikk enn når du tar ut den dyreste dunjakka di fra vaskemaskina, flat som ei pannekake og uten noe tegn til dunspenst. Så putter du jakken i tørketrommel sammen med tennisballer og etter timer med tørking kommer den luftigste jakken ut, klar for kalde dager. Og du puster lettet ut.

 

La oss ta en 1-2-3 for å forsikre oss at du forstod alt riktig:

  1. Se på vaskeanvisningen. Denne avgjør blant annet temperaturen.

  2. Bruk vaskemiddel for dun. Har du først brukt mye penger på jakken anbefaler vi deg å ikke hoppe over dette punktet! "Vanlig" vaskemiddel vil kunne skade dunen.

  3. Tørkes på lav varme i tørketrommel sammen med flere tennisballer. Dette er en langsom prosess hvor vi anbefaler at du stopper trommelen regelmessig og rister på jakken. Beregn rundt fem timer, men dette vil variere fra jakke til jakke og ikke minst dunkvaliteten. Du vil garantert ikke angre!

  4. Så kjører vi en tvist med å ha et fjerde punkt: impregnering av dun. Denne er smart å bruke innimellom for å gjøre dunen mer vannavstøtende. Har du dunjakke fra Rab er dunen impregnert fra produksjonen, og da anbefaler vi at dette gjøres omtrent hver andre vask - altså ikke veldig ofte. 

 

Har du fortsatt spørsmål til vask og vedlikehold? Vi hjelper deg gjerne!