Hvilken sovepose skal du velge?
Skal du kjøpe ny sovepose i dun er det ikke nødvendigvis sånn at jo dyrere sovepose desto bedre. Det er viktig å ta hensyn til deg og ditt bruk - først da finner du den beste soveposen!
Tips: Til deg som er erfaren turgåer og vant til å sove ute, er Rab Sleep Limit en god pekepinn på hvilken sesong og temperatur soveposen passer til. Er du derimot fersk og har lett for å fryse, anbefaler vi at du ser på komforttemperatur.
Ord og uttrykk i dunverdenen
Dunspenst eller fillpower:
Dunspenst, eller fillpower på engelsk, er det som avgjør hvor godt duna isolerer. Dunspenst er kort sagt hvor godt den kan holde på varmen. Det vil si holde på luften som holder deg varm. Jo høyere verdi, desto større dunfjær og bedre isolasjonsevne. To soveposer med lik vekt men ulik dunspenst vil ha ulik varmeeffekt, hvor den med høyest verdi vil være varmere enn den med lavere. Hang du med?
Dunkvalitet:
Alle soveposer fra Rab har RDS sertifisert dun, som er en global sertifiseringsordning. I en verden og hverdag hvor både dyrevelferd og bærekraftig utvikling står stadig sterkere, er vi glad for å kunne tilby deg produkter som tar hensyn til både dyr og kloden vår. Soveposene har dunfyll fra både and og gås, hvorav gåsedun er både større og sterkere, og har av den grunn også bedre isoleringsevne.
Komforttemperatur vs Rab Sleep Limit:
Våre dunsoveposer fra Rab er oppgitt med Rab Sleep Limit. Det er viktig å vite at dette ikke er det samme som komforttemperatur. Komforttemperatur viser helt enkelt til når soveposen er mest komfortabel å bruke, mens Rab Sleep Limit er mer en nedre temperaturgrense. Rab Sleep Limit og komforttemperaturer er 2 ulike måter å definere hvliken målgruppe soveposen passer for, og det skiller omtrent +10℃ på disse benevnelsene.
Det er også viktig å merke seg at komforttemperatur forutsetter at du har spist, ligger på et isolert liggeunderlag, har et lag med ullundertøy og ligger med fullt lukket sovepose. Det er også individuelle forskjeller såvel som mellom kjønn, hvor noen fryser lettere enn andre.
Tips: Ikke oppbevar soveposen i en kompresjonssekk over lengre tid. Da vil dunen slites ut. Alle våre dunsoveposer leveres i en romslig oppbevaringspose, men dunsoveposen har også godt av å lhenges opp og luftes regelmessig
3 grunner til å velge sovepose i dun fremfor syntetisk
1
Dun er varmere enn syntet
2
En dunsovepose er mykere og mer komfortabel å ligge i
3
En dunsovepose er enklere å komprimere og veier mindre enn syntet
Tips: Bruk lakenpose - forleng levetiden! En lakenpose beskytter dunsoveposen mot svette og er mye enklere å vaske enn en sovepose.
Praktiske tips i valg av dunsovepose
Helt til sist gir vi deg noen praktiske råd om valg av dunsovepose.
Tips: Aller først er det lurt å tenke over hvilke årstider du i hovedsak skal overnatte ute i. Legg så til en sikkerhetsmargin på noen grader, særlig om du fryser lett.