Enkel betaling med Vipps og Klarna
Søk
Butikken 9 – 18 Verksted Logg inn Retur Betaling Levering Hente i butikk Ønskeliste

Dunsovepose: sov godt ute!

Dunsovepose: sov godt ute!

Hvilken sovepose skal du velge?

Skal du kjøpe ny sovepose i dun er det ikke nødvendigvis sånn at jo dyrere sovepose desto bedre. Det er viktig å ta hensyn til deg og ditt bruk - først da finner du den beste soveposen!

Tips: Aller først er det lurt å tenke over hvilke årstider du i hovedsak skal overnatte ute i. Legg så til en sikkerhetsmargin på noen grader, særlig om du fryser lett.

Ord og uttrykk i dunverdenen

Dunspenst eller fillpower:

Dunspenst, eller fillpower på engelsk, er det som avgjør hvor godt duna isolerer. Dunspenst er kort sagt hvor godt den kan holde på varmen. Det vil si holde på luften som holder deg varm. Jo høyere verdi, desto større dunfjær og bedre isolasjonsevne. To soveposer med lik vekt men ulik dunspenst vil ha ulik varmeeffekt, hvor den med høyest verdi vil være varmere enn den med lavere. Hang du med?

Dunkvalitet:

Alle soveposer fra Rab har RDS sertifisert dun, som er en global sertifiseringsordning. I en verden og hverdag hvor både dyrevelferd og bærekraftig utvikling står stadig sterkere, er vi glad for å kunne tilby deg produkter som tar hensyn til både dyr og kloden vår. Soveposene har dunfyll fra både and og gås, hvorav gåsedun er både større og sterkere, og har av den grunn også bedre isoleringsevne.

Komforttemperatur vs Rab Sleep Limit:

Våre dunsoveposer fra Rab er oppgitt med Rab Sleep Limit. Det er viktig å vite at dette ikke er det samme som komforttemperatur. Komforttemperatur viser helt enkelt til når soveposen er mest komfortabel å bruke, mens Rab Sleep Limit er mer en nedre temperaturgrense. Rab Sleep Limit og komforttemperaturer er 2 ulike måter å definere hvliken målgruppe soveposen passer for, og det skiller omtrent +10℃ på disse benevnelsene.

Det er også viktig å merke seg at komforttemperatur forutsetter at du har spist, ligger på et isolert liggeunderlag, har et lag med ullundertøy og ligger med fullt lukket sovepose. Det er også individuelle forskjeller såvel som mellom kjønn, hvor noen fryser lettere enn andre.

Til deg som er erfaren turgåer og vant til å sove ute, er Rab Sleep Limit en god pekepinn på hvilken sesong og temperatur soveposen passer til. Er du derimot fersk og har lett for å fryse, anbefaler vi at du ser på komforttempereatur. 

Hvorfor velge sovepose i dun fremfor syntet

Velg en sovepose i dun om du foretrekker å pakke smart, lett og lite. Fordi:

 • Dun er varmere enn syntet
 • En dunsovepose er mykere og mer komfortabel å ligge i.
 • En dunsovepose er enklere å komprimere og tar derfor langt mindre plass enn en sovepose med syntetisk fyll. Dun veier dessuten mindre enn syntet.

Praktiske tips i valg av dunsovepose

Helt til sist gir vi deg noen praktiske råd om valg av dunsovepose.

 • Vi deler gjerne soveposene inn i 3 kategorier:
  • Sommerposer: -1°C til 12°C
  • 3-sesongsposer: -15°C til -1°C 
  • Ekstreme forhold: -40°C til -15°C
 • Sovepose med syntetisk fyll tørker raskere enn sovepose med dunfyll, men Rab benytter impregnert dun i sine soveposer, noe som gjør duna fuktavstøtende. Med andre ord: sammenlignet med andre soveposer i dun er de fra Rab det klart beste valget.
 • Husk å velge lengde på soveposen ut fra personlengde + 10-15 cm. Tommelfingerregel personlengde for de ulike posene:
  • Soveposer "womens": personlengde inntil 170 cm
  • Soveposer "regular": personlengde inntil 185 cm
  • Soveposer "long":  personlengde inntil 200 cm
Modellnavn Dunspenst

Komforttemperatur*

Rab Sleep Limit Vekt Pakkstørrelse
Alpine Pro 600 Regular 650 -2​​℃ -9℃ 1165 g 40x22 cm
Ascent 700 Wmns 650 -2​​℃ -9℃ 1240 g 40x22 cm
Ascent 700 Regular 650 -2​​℃ -9℃ 1290 g 40x22 cm
Ascent 700 Long 650 -2​​℃ -9℃ 1355 g 40x22 cm
Ascent 900 Wmns 650 -10​​℃ -18​℃ 1475 g 45x24 cm
Ascent 900 Regular 650 -10​​℃ -18​​℃ 1530 g 45x24 cm
Ascent 900 Long 650 -10​​℃ -18℃ 1610 g 45x26 cm
Ascent 1100 Regular 650 -15​​℃ -2​​5℃ 1725 g 45x26 cm
Ascent 1100 Long 650 -15​​℃ -2​5​℃ 1820 g 45x26 cm

*Merk at disse komforttemperaturene er satt av oss på Axel Bruun Sport, basert på kunnskap, egenerfaring og sammenligning med andre tilsvarende dunsoveposer. Ta kontakt med oss på e-post dersom du har spørsmål til dette. 

Helt til sist: To tips for å ta vare på dunsoveposen din

Skal du først investere i en god dunsovepose er det viktig at du også vet hvordan du tar vare på den.

 • Bruk lakenpose - forleng levetiden! En lakenpose beskytter dunsoveposen mot svette og er mye enklere å vaske enn en sovepose.
 • Ikke oppbevar soveposen i en kompresjonssekk over lengre tid. Da vil dunen slites ut. Alle våre dunsoveposer leveres i en romslig oppbevaringspose, men dunsoveposen har også godt av å lhenges opp og luftes regelmessig

 

Klar for tur? Sjekk ut hele friluftskategorien vår og bli inspirert!

PS! Glad i å være på tur og å dele bilder på Instagram? Bruk gjerne hashtaggen #axelbruunsport eller tag oss i bildene dine (@axel_bruun_sport). 

Foto: Jeanett Alfheim