Enkel betaling med Vipps og Klarna
Søk
Butikken 9 – 18 Verksted Logg inn Retur Betaling Levering Hente i butikk Ønskeliste

Navnesystemet til Arc'teryx

Navnesystemet til Arc'teryx

Synes du det er vanskelig å vite forskjellen på skalljakker fra Arc'teryx? Eller hvilken skallbukse fra Arc'teryx du skal velge til ditt bruksområde? 

Turklær har ulike egenskaper. Noen jakker er vanntette, andre er vannavvisende mens andre igjen er utviklet med fokus på lettere vekt. I mylderet av ulike produkter kan det være vanskelig å finne det produktet som passer ditt behov og din bruk. Vi skal hjelpe deg!

Arc'teryx' navnesystem

Arc'teryx har utviklet et navnesystem for sine produkter, nettopp for å gjøre det enklere for deg å velge. Ved å forstå dette navnesystemet kan du kun ved hjelp av modellnavnet forstå hvilket produkt det er, hvilke egenskaper det innehar og hva produktet er tenkt å brukes til. Navnesystemet er stort, så vi har tillatt oss å skalere det ned til vårt utvalg.

De fleste produktene fra Arc'teryx er navngitt med

 • en produktfamilie (som Alpha, Beta, Gamma)
 • etterfulgt av en produktkode (som AR, LT eller SV)
 • og deretter produkttype (som Jacket eller Pants).

En skalljakke kan derfor for eksempel ha modellnavnet Beta AR Jacket Women´s, og en turbukse kan hete Gamma LT Pant Men´s. Men hva betyr egentlig dette? 

Produktfamilie

Hvilken produktfamilie et produkt tilhører gir deg en indikasjon på hvilke aktiviteter produktet er utviklet for, og hvilke materialer produktet er laget av. Produktfamilien kan dermed fortelle deg blant annet om det er skallbekledning, softshell, eller om det er dun, og hvorvidt det er vanntett eller vannavvisende.

 • Gamma er softshell-produkter, i elastiske materialer, med svært gode pusteegenskaper. Disse produktene er vannavvisende og kan benyttes som ytterlag på dager uten mye nedbør.
 • Alpha er de mest tekniske produktene, spesielt utviklet for klatring. Alpha skallklær er laget i vanntett GORE TEX-materiale med gode pusteegenskaper.
 • Beta er allsidige produkter, med høy teknisk ytelse for varierte aktiviteter og forhold. Skallklær laget i vanntett GORE TEX-materiale med gode pusteegenskaper.

Alpha og Beta: likheter og ulikheter

Ved første øyekast kan Alpha- og Beta-produktene virke veldig like, og det kan de også være. Flere produkter har gjerne har de samme egenskapene, som vanntetthet, pusteegenskaper og slitestyrke. Kort oppsummert er Alpha-produktene spesielt utviklet for klatringDerfor har eksempelvis Alpha-jakkene lommer på brystet, slik at disse er lettere tilgjengelig ved bruk av sekk og klatreseler, mens Beta-jakkene derimot har de tradisjonelle skrålommene, og er også ofte lengre.

Tips: Går du ofte med ryggsekk? Da er Alpha-jakkene midt i blinken for deg fordi du får enkel tilgang til lommene. 


Informasjonen i bildet over er basert på informasjon fra arcteryx.com

Produktkoder

Produktkodene gir en indikasjon på hvilke funksjoner og egenskaper de ulike produktene har, og hvilken bruk de er beregnet til. Ulike produktkoder kan blant annet gi deg en indikasjon på hvor lett produktet er og hvor værbeskyttende plagget er. 

 • AR (Allround) produkter er som navnet tilsier ideelle for en rekke ulike aktiviteter, utviklet med fokus på værbeskyttelse.
 • SV (Stygt vær) produkter er som navnet tilsier utviklet for langvarig bruk i "stygt vær", og er de varmeste, mest solide produktene, laget av de mest vanntette materialene. Produkter med denne benevnelsen holder deg varm og tørr uansett vær, og er de mest solide produktene fra Arcteryx.
 • FL (Fort og lett), LT (Lav vekt) og SL (superlett) er logisk nok produkter med fokus på lav vekt og gode pusteegenskaper.

Informasjonen i bildet over er basert på informasjon fra arcteryx.com

Synes du fortsatt det er vanskelig å forstå navnesystemet? Da skal du få noen eksempler!

Med alle disse ulike produktfamiliene og kategorikodene kan det være vanskelig å forstå hvordan disse sammen beskriver produktene.

 • Beta LT Jacket: Beta forteller deg at dette er en allsidig jakke, godt egnet for mange ulike utendørsaktiviteter, og beskytter godt mot hardt vær. LT forteller deg at jakken er lettere i vekt. 
 • Alpha AR Jacket: Alpha forteller deg at plagget er klatrevennlig og værbeskyttende. AR beskriver at jakken passer ulike aktiviteter året rundt og tåler mye bruk.
 • Gamma LT Pant: Gamma forteller deg at buksen er laget i et softshell-materiale, er vann- og vindavvisende. LT forteller deg buksen er utviklet med fokus på lav vekt. 

Tips: For langvarig glede av plaggenes egenskaper er vedlikehold viktig! Sjekk ut hvordan du bør vedlikeholde klærne dine i vår artikkel med tips og triks! 

Klar for tur? Sjekk ut våre produkter fra Arc'teryx og bli inspirert!

PS! Glad i å være på tur og å dele bilder på Instagram? Bruk gjerne hashtaggen #axelbruunsport eller tag oss i bildene dine (@axel_bruun_sport). 

Foto: Axel Bruun Sport (avbildet jakke: Beta LT Jacket Women's)