Enkel betaling med Vipps og Klarna
Søk
Butikken 9 – 18 Verksted Logg inn Retur Betaling Levering Hente i butikk Ønskeliste

Enkel guide til vedlikehold av fjellsko

Enkel guide til vedlikehold av fjellsko

Forleng levetida på fjellskoene dine

Levetid på tur- og fjellsko er i stor grad avhengig av hvor godt du tar vare på skoene dine. Å rengjøre og impregnere skoene dine handler ikke bare om å holde skoene vanntette, men også om å ivareta andre egenskaper til skoene dine, som pusteegenskaper og passform.

Det er faktisk enkelt å rengjøre og vedlikeholde fjellsko, la oss hjelpe deg!

  1. Start med å tørke av gjørme og skitt utvendig. Bruk en børste eller mikrofiberklut.
  2. Skyll skoene i lunkent vann. Bruk kun mild såpe ved behov.
  3. Våte lærsko må alltid tørke i romtemperatur, aldri hurtigtørke med direkte varme. Hurtigtørking gjør at læret krymper og får sprekkdannelser.
  4. Ta gjerne ut sålene under tørking for en mer effektiv tørkeprosess.
  5. Impregner rengjorte sko

Tips! Sjekk at det ikke har samlet seg mye skitt i og rundt skolissene. Ved behov bør du fjerne skolissene mens du rengjør skoene.

Lær, nubuck eller tekstil?

Riktig vedlikehold og impregnering av fjellskoene dine avhenger av hvilket materiale de er laget i. Vi skiller mellom:

  • Glatt lær
  • Nubuck eller semsket skinn
  • Tekstil

Glatt lær har en blank overflate og kalles også fullnarvet lær. Tenk på glatt lær som huden din: noen ganger tørker den ut og må få tilført fuktighet. Glatt lær skal behandles med voks. Tar du vare på lærskoene dine vil du ha de i mange, mange år. Crispi har flere eksempel på fjellsko i glatt lær.

Tips! Syns du fjellskoene dine har mistet litt av “glansen” sin? Da er det på tide å tilføre læret fuktighet. Det er også et godt tips å alltid smøre de inn med voks før du skal lagre skoene.

Nubuck og semsket skinn kjennetegnes med sitt mer “hårete” utseende. Dette er i utgangspunktet glatt skinn, men som er blitt “rufset opp” for bedre pusteegenskaper og for en annen look. Nubuck og semsket skinn behandles gjerne med en sprayimpregnering. Du kan også benytte voks. Et eksempel på sko med semsket skinn er HOKA Kaha og HOKA Anacapa.

Tips! For å bevare det “hårete” utseendet til nubuck og semsket skinn anbefales det å bruke en børste etter impregneringen.

Tekstilsko er gjerne de enkleste å rengjøre og vedlikeholde. Skyll, tørk og sprayimpregner. Tekstil er ofte foretrukket for å redusere vekt og gi skoene bedre pusteegenskaper. Tekstilsko egner seg best til de kortere turene i "snillere" terreng, mens lærsko er førstevalget på lengre og mer krevende turer.

Tips! Tekstilsko kan gjerne impregneres hyppig for å opprettholde de vannavvisende egenskapene i tekstilet på skoene og for å unngå at skitt fester seg. Bare husk å rengjøre skoene først!

Et aller siste tips fra oss: bytt ut sålene i fjellskoene.

Etter mye bruk kan det være godt for føttene å bytte sålene i fjellskoene. Vi har originale, anatomiske såler fra Crispi, som former seg etter foten. En billig fornyelse av skoene!

 

Klar for tur? Sjekk ut hele friluftskategorien vår og bli inspirert!

PS! Glad i å være på tur og å dele bilder på Instagram? Bruk gjerne hashtaggen #axelbruunsport eller tag oss i bildene dine (@axel_bruun_sport). 

Foto: Marie @ Axel Bruun Sport